Hürriyet

14 Temmuz 2010 Çarşamba

:::OLGEM:::4.Bölüm::::

Bütün bu olaylar yaşanmadan evvel…

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Rıdvan Semerci ile yapılan konuşma:

Başhekim:
-O’nun, ağır “şizofreni hastası” olduğunu söyleyebilirim! Şizofrenin çeşitli seviyeleri vardır. Bunlardan bir bölümü, hastanın normal hayat akışını çok etkilemez. Hasta bununla yaşayabilir ama bir de “ağır şizofreni” vakaları var. Hastalık, genelde 25 yaş üzerindeki bireylerde görülmez. Yine de ender olarak daha ileriki yaşlarda ki kişilerde de rastlanması mümkün. Hasta gerçek dünyayla uyum sağlayamaz ve hayal dünyasında hapis olur! Toplumdan uzaklaşır. Konuşma ve algılamada farklılıklar ve uyumsuzluklar sergiler.

Elif:
-Peki, tedavisi mümkün mü?

Başhekim:
-İlaç tedavisi ile iyileşme şansı var fakat bu süreç zor ve uzundur. Hasta, tedaviyi reddedebilir yada bünyesi tedaviye direnç gösterdiği için önemli yan etkiler meydana gelebilir.

Başhekim, ellerini birbirine kavuşturur. Derin bir nefes vererek, arkasına yaslanır. Sağ eliyle,gözlüğünü çıkartır ve masanın üzerine koyar.

Başhekim, Elif’e bakarak söze devam eder:
-Size karşı açık sözlü olacağım. Bugüne kadar, şizofrenin tam olarak iyileştirildiğini söyleyemem! Seviyesi gerileyebilir ama hastalığın tamamen ortadan kalkması mümkün değil!

Elif, umut arayan gözlerle sorar:
-Ne yapacağız o zaman ?

Başhekim:
-Yanında olmaya gayret gösterin. Onunla sürekli iletişim kurun. Birlikte bir şeyler yapın ve kalabalık yerlerden… Yani toplumdan uzak tutun. Kendine yada başkalarına ciddi zararlar verebilir. Siz, onun hem gerçek hem de hayal dünyasında önemli bir yere sahipsiniz. Bu yüzden size zarar vermeyecektir. Hem biz ona ulaşana kadar kaybedeceğimiz süre, uzun olabilir. Siz ise ona zaten ulaşmış durumdasınız.

Bu konuşmalardan 2 ay sonra… Bodrum’un Kızılburun Mevkii’nde ki Gündoğan Beldesi’nde müstakil bir evin içinde…

-------DÖRDÜNCÜ BÖLÜM SONU----- -------DEVAM EDECEK-------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder