Hürriyet

17 Eylül 2011 Cumartesi

Yalnızlığın Lideri !

Eğer bir liderseniz, bunun bazı zor yanları vardır. Lider olmak zordur ama liderliği uygulamak daha zordur!

Lider olmak yalnız olmaktır. Düşünülenin aksine, liderler tek başınadır her zaman. Yalnızlığın karşıtı olarak "lider" çevresindeki genel kalabalık, geçici ya da sahtedir. Bazı durumlarda, kendine münhasır kişiler onlara destek olabilir fakat ilelebet, bu vaziyeti muhafaza edemezler.

Lider; ele alınamaz, kavranamaz, öngörülemez durumlarda, sükunetini ve sağduyusunu korumalıdır. Liderler karar verirken zorlanmazlar. Kararın öncesinde ve sonrasında zorluk çekerler. Karar öncesi, uzağı görmeli, mümkün olabilecek etkileri hesaplamalı, olasılıkları başarı alanında en üst seviyeye çekerken, başarısızlıkları en alt seviyeye indirgeyecek kadar hassas olmalıdırlar. Herkesin memnuniyeti mümkün olmayacağı gibi verecekleri karardan hiç kimsede memnun olmayabilir. Demektir ki; karar alırken çok ince düşünmelidir. Karar sonrası ise öngörüyü aşan ya da hesaptan kaçan etkenler peydahlanabilir.   Asla her şeyi aynı anda yapamaz veya herkesi memnun edemezsiniz.

Lider, yolculuğuna, ilk ağladığı gün başlar. Yani doğduğunda... Elbette sonradan lider olanlarda var ama başarısızlıklarını tarih boyunca örnekleyebiliriz. Başarılı liderler ise doğuştan gelir.


Liderlik kanıtı olan çeşitli özelliklerden, bildiklerimi yazacağım:

-Bir liderin ismi her zaman "beş harfli" olur derler mesela. Benim adımda olduğu gibi...
-Burcu çok etkendir astrolojide. "Koç" burcu her zaman iyi, adaletli ve güçlü liderleri çıkartır.

-Ses tonu ve konuşması kuvvetli ve etkilidir. Hitabeti ile insanları etkiler ve sözünü dinletir.

-Enerjisi fazladır. Dolayısıyla stresi de normal stres seviyesinin üzerinde olarak %60-70 arasında seyreder. Bu lideri karar alma yetisinde hızlı ve akılcı kılarken, uzun vadede belli sağlık sorunlarını peşinde getirir.

-Bakışları her zaman insanları hedefler. İçtendir. Samimiyetli bir kuvvet taşır.

-Çok mutlu değildir. Uzun süreli sevinçleri olamaz! Mutluluk bir liderin yönetemeyeceği tek konudur. Onu ister ama ne şekilde alacağını bilemez. Bu yüzden hayata karşı hep saldırı halinde ve ciddi bir duruşları vardır.

-Çevresinde, onun için önemli olan ve değerli gördüğü kişileri korur. Onlar için nice tavizler verir. Amacı, kendisine olan inancı ve güveni sarsmamaktır. Eğer sevdikleri mutluysa, kendini bu mutlulukta payidar görerek, iç huzurunu korur.

-Kendisine duyulan güven, onun her zaman tetikte, dikkatli ve verici olmasını gerektirir. Bu da en çok lideri yoran durumdur.

-Lider en başından(doğum), sonuna kadar(ölüm) yalnızdır. Bu onun ne karşılığı olduğunu bilmeden, ödemek zorunda olduğu büyük bedeldir.

-Duyguları çok kuvvetlidir! Aşkları büyük ve yoğundur! Kararları sabit ve çözümcüdür! Zekası yüksektir!Detayları asla kaçırmaz ve hiçbir oluşumu, olayı tek pencereden görmez!

-Sanatın birçok dalına meraklı ve sanatçıdırlar.

-Hayal gücü ve yaratıcılığı çok fazladır! Yetenekleri çoğu kişinin üstündedir! Bütün bunlara rağmen genelde hayatta asosyaldir! İnsanlarla kolay iletişim kurar ama iletişimi devam ettirmekte güçlük çeker. Çünkü aza indirgenmiş birçok yalnızlıkla zaten doludur.

-Diğer insanlar gibi yaşayamaz, düşünemez ve hissedemez! Daima hayatta, düşüncede ve hissiyatta üsttedir!

Yazıyı fazla uzatarak, sizleri sıkmamak için sadece şimdilik aklıma gelenleri yazdım( Liderler başkaları adına düşünme, hissetme ve karar vermek zorunluluğunu ne yazık alışkanlık edinmişlerdir. Bu alışkanlık, onları bazen yanlış ya da zor durumlar içine sokabilir. Elbette bunu kısa sürede düzeltirler! Bende de hep olur...).

Liderlik: Yalnızlıktır!

İşte bu sebeplerdendir ki; cumartesi akşamı, tek başına, bir bistroda oturup bunları yazar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder