Hürriyet

25 Eylül 2011 Pazar

HAXAN


Eski dillere merakım eskidir ama bu merakımı yenilemek için yeni bir şey yapmadım. Ta ki; geçen cumartesi gecesine kadar...
Bilimden önceki inanışlarda, medeniyetler "etkilendikleri ve etkileyebildikleri" her şeye "büyü" derdi.

Büyü:
İnsanların, paranormal, mistik veya kısaca doğaüstü yöntemlerle, doğal döngüyü etkilediği düşünülen uygulamalardır.

İnsanlık tarihi kadar eski olan büyü, birçok medeniyette ve inanışta vardır.  Bilim ve dinler kabul etmese bile, gerçekte vardır. Büyü, sanıldığı gibi her zaman kötü amaçlı kullanılmamıştır. Şifa vermek, yardım etmek ve kurtarmak için kullanılan büyülere "ak büyü" denir.  Kötülük ve fenalık içeren büyülere ise "kara büyü" denir.

Ak büyü; şamanların, şifacıların ve eski toplumlarda ki yaşlıların, genelde insanları iyileştirmek için kullandığı, iyi niyetli büyülerdir. Ak büyü, onu yapana zarar vermez.
Kara büyü ise hem yapılana hem de yapana zarar verir. Genelde, ölü hayvan, insan sakatatları ve çeşitli uydurma malzemeler ile yapılır. Kötü amaçlı yapılır ve kara büyü yapan büyücüler, kötülüğün hizmetindedir. 15. yy'da5. yy'da, yaşlı, fakir ve çirkin kadınların, cadı olduğu düşünülürdü. Şeytan'ın kitabına inandıkları ve onun hizmetinde yaşadıklarına inanılan cadılar, gündüzleri dilencilik, geceleri büyücülük ile uğraşırdı.     

Şeytan, onlara Dünya'da yaşayamadıkları zenginliği, cehenneminde vaat ederek, çeşitli yollarla onları kandırırdı. Fakirlik ve umutsuzluk kurbanı olan bu kişiler, şeytanı bir kurtuluş olarak bilirlerdi.
Bazı geceler, cadılar buluşup, şeytan için ayinler yaparlardı. Kilise bu kişileri tespit edip, ayıklamak için "engizisyon mahkemelerini" kurmuştur. Cadılıkla suçlanan kişiler, elleri bağlı olarak, suya atılırdı. Eğer kişi suyun üzerine çıkarsa, cadı olduğu kesinleşmiş olurdu ve yakılırdı. Eğer boğulursa, masum olduğuna inanılırdı. O zamanlarda yaşamanın ne kadar zor ve yargının ne kadar cahilane olduğunu anlayabiliriz.

Bu konuyla ilgili toplanmış en iyi kaynak 1922 yapımı Häxan isimli filmdir. Filmin yönetmenliğini  ve araştırmacılığını Benjamin Christensen yapmıştır. "Cadılar Çağı" olarak bilinen ,15 yy. arşivlerinden yola çıkılarak hazırlanan filmde, anlatılanlar ve olaylar tamamen bir belgesel olarak, seyirciye ulaştırılmıştır. Doğa üstü güçler hakkında, detaylı bir kaynak olan film, bugün hala bilimin açıklayamadığı olayları ve tamamen fasarya olan inanışları gözler önüne seriyor. İzlemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder