Hürriyet

11 Temmuz 2013 Perşembe

-CENNET'İN DÜŞÜŞÜ 6.Bölüm-

CENNET'İN DÜŞÜŞÜ 6.Bölüm (1.Dünya Savaşı)

Gelişim hep sancılıdır.
Dünya geliştikçe sancılarıda hiç bitmemiştir. İnsanlık, birçok acıyla yüzleşmiş, kara taih sayfaları ve utanç belgeselleri sergilemiştir. Acısından asla ders çıkaramamış, yinede sıkıntılara muktedir olmayı başarmıştır. Önce sorunu yaratıp sonra çözmekle uğraşmak...
İşte karşınızda tüm basiretsizliğini korumuştur.

-1.Dünya Savaşı-
16 YY'da, bugün Avrupa Birliği'nin köklerini oluşturan "Kutsal Roma İmparatorluğu'na" bağlı prenslikler birbirleriyle savaşmıştılar. Otuz yıl süren bu savaşlar sonunda barış sağlanmış ama imparatorluk güçsüz düşmüştü. Avrupa'nın birçok üşkesini yönetmiş olan "Habsburg Hanedanı"da siyasi hırsı yüzünden çöküşe geçmişti.
(Zaten evrim budur: Yükselen herşey, çöker. İnsanın yaşlanması gibi...)

Habsburg Hanedanı baskın bir şekilde katolikti ve protestanları şeytanın uşağı olarak görecek kadar aşırı ayrımcı bir tavır sergiliyorlardı. "Otuz Yıl Savaşları" sonunda, Kutsal Roma İmparatorluğu ve Habsburg Hanedanı zayılarken, Fransa ve İngiltere sömürgecilik ve Sanayi Devrimi ile güçlenmişti. Almanya ise bu alanda geride kalmıştı. 1815 Viyana Kongresiyle, bütün Dünya'da yeni güç dengeleri kurulmuştu. Bu durumun Rusya'nın lehine işlemesini engellemek isteyen Avrupa, Osmanlı İmparatorluğu ile ittifak kurarak, Rusya'yla savaştı ve yendi. Sonrasında Almanya ve İtalya'nın büyük devletler arasına girmesiyle, Avrupa'da bloklar arası savaşlar boy gösterdi. 1914'te Saraybosna'yı ziyaret eden Habsburg Hanedanı'nın son veliahtı olan Franz Ferdinand'ın, adı Princip olan sırp bir milliyetçi tarafından öldürüldü. Veliahtın ölümüyle savaşı başlatan tetik çekilmişti. Almanya, Rusya'dan önce Fransa'ya seferini tamamlamak istedi. Bunun için ordularını, en kısa yol olan Belçika üzerinden geçirerek, Fransa'ya saldırmak için Belçika'dan izin istedi.İngilter'ye danışan Belçika, geçişe izin vermeyince, Almanya 1914 Ağustos'unda Belçika'ya saldırdı. İngiltere'de Almanya'ya karşı saldırıya geçti. Böylece üç cephede savaş başladı. Alman-Fransız Cephesi,Alman-Rus Cephesi ve Avusturya-Sırbistan Cephesi.

Kayıt dışı tarihte "Princip" şeytanın ilk olarak insan suretinde Dünya'ya gelişidir. Geldi, karıştırdı ve kayboldu. Nefret ettiği, kıskandığı ve asla kabullenmediği Dünya düzenini barış anında ilk bozuşu 1914 yılıydı.

-6.Bölüm Sonu-    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder